Capaciteitsproblematiek politie

Steeds meer met minder

Erkenning en waardering

Uiteindelijk wordt natuurlijk niemand blij van deze conclusie van de Rekenkamer. Aan de ene kant voel ik ook wel iets positiefs bij dit bericht. Het is wel een stukje erkenning en waardering aan de politiemensen op straat, de centralisten, baliemedewerkers, rechercheurs etc.  Zij weten en voelen al heel lang dat de capaciteit niet klopt en ervaren al jaren dat de werkdruk steeds verder toeneemt.

Steeds meer met minder

Er moet steeds meer met steeds minder mensen. En dit blijk je als politieorganisatie heel lang vol te kunnen houden. Mijn inziens is dat te danken aan de enorme loyaliteit die politiemensen in zich hebben. Zij willen hun collega’s niet laten zitten, willen er zijn voor de burger en voor de veiligheid in onze samenleving. Dat is voor hen een ontzettend belangrijke drijfveer, waardoor zij lang op de been weten te blijven. Ik vind dat enorm bewonderenswaardig en heb daar veel respect voor.

Minder werkplezier en bevlogenheid

Maar ik maak me ook oprecht zorgen. Ik maak me zorgen omdat ik van steeds meer politiemensen zie en hoor dat het werkplezier en de bevlogenheid afneemt of er gewoon al niet meer is. Mensen zitten niet meer lekker in hun vel, vallen ziek uit of gaan met steeds minder zin naar het werk. En de conclusie van de Rekenkamer is dan misschien een bevestiging, maar uiteindelijk heb je daar in de operatie natuurlijk helemaal niets aan. Het enige wat je wil is weer voldoening halen uit je werk, er blij van worden en er energie van krijgen. En voor politiemensen betekent dat dat je een zinvolle bijdrage wilt leveren aan de samenleving.

Lees meer