Teamontwikkeling

De IK verbinden aan de WIJ

Zorgen voor de veiligheid ‘buiten’, vraagt om zorgen voor de veiligheid ‘binnen’!

Dat maakt een team tot een Topteam.

ZELFZORG

De kracht van mensen die ontzettend mooi, maar ook zwaar werk doen in de frontlijn van de samenleving, is dat zij er altijd zijn voor de ander. Altijd een stap vooruit, waar een ander een stap achteruit doet. Ze delen unieke gemeenschappelijke thema’s zoals zingeving, dienstbaarheid, loyaliteit, betrokkenheid en collegialiteit. Kwaliteiten die cruciaal zijn voor hun belangrijke taak en onderdeel zijn van de hechte cultuur. Maar het zijn ook direct de thema’s die hen kwetsbaar maken. Want ‘zorgen voor jezelf’ staat vaak niet op deze lijst.

Dat dienen zit diepgeworteld en is een automatisme waar de meeste professionals zich vaak niet eens bewust van zijn. Ze zijn eigenlijk nooit bezig met zich af te vragen wat ze zelf zouden willen. Of te bedenken wat hen diep van binnen drijft en hen echt energie geeft. Ze denken er niet bij na en doen ‘gewoon’ dat wat het beste is voor de ander. Met als gevolg dat ze vaak te weinig aandacht en tijd besteden aan hun eigen behoeften. Geleidelijk kunnen de vlammetjes dan steeds verder uitgaan en ervoor zorgen dat medewerkers niet meer lekker in hun vel zitten, minder presteren of zelfs ziek uitvallen.

 

Trots & Gedreven

Een probleem kun je niet oplossen op het niveau waar het is ontstaan. Dus geen pleisters plakken! Maar aan de slag aan de voorkant, door eigen regie en verantwoordelijkheid te versterken. We kunnen zoveel meer dan we denken. Door inzicht en bewustwording in patronen, belemmerende overtuigingen, kwaliteiten, kernwaarden en drijfveren kun je als individu en als team de vicieuze cirkel doorbreken en het echt anders gaan doen. Een leef-/werkstijl ontwikkelen waar medewerkers blij van worden, die energie geeft en die maakt dat de beste resultaten ‘buiten’ worden behaald.

VEILIGHEID

Randvoorwaarde is natuurlijk een veilige omgeving. Een veilige plek, waar stoere maskers af mogen, medewerkers weten wat zij nodig hebben, een hulpvraag stellen normaal is en verantwoordelijkheid nemen de basis is.

Het Wij-gevoel is wat mij betreft wel het meest typerende voor de politieorganisatie. Ik vond en vind dit nog steeds heel bijzonder en vaak ook ontzettend mooi.

Maar naast heel mooi zie ik dat het gelijktijdig helaas ook nog steeds een sluimerend gif is waardoor;

  • er nog steeds veel te veel politiemensen onnodig sneuvelen.
  • er te vaak sprake is van schijnveiligheid binnen teams.
  • mensen hun authenticiteit verliezen.
  • echt feedback geven en elkaar aanspreken nauwelijks wordt gedaan.

 

Lees meer

Ik wil graag een gratis strategiegesprek