Vertrouwen in burn-out

Het is geen ziekte

Wat een mooie en waardevolle training was dat van psycholoog Jentien Keijzer ‘Vertrouwen in burn-out’. Zij heeft ons meegenomen in haar visie op burn-out en hoe ik als professional mijn coachees/cliënten daarin kan begeleiden.

“Burn-out is geen ziekte.  Het is een gezonde reactie op een ongezonde leef-, denk- en werkstijl.”  (Jentien Keijzer)

En daar ben ik het volledig mee eens!  Een burn-out is overigens niet de enige reactie. Ook veel andere ‘modernetijdsziekten’ zoals depressie, bore-out, overspannenheid, slapeloosheid en verslavingen in suikers, alcohol, drugs, telefoon en social media zijn hier een gevolg van.

We staan continue AAN en MOETEN van alles

Kijk om je heen… Veel mensen lopen gehaast, staan ongeduldig bij de kassa en wie heeft er tegenwoordig in het verkeer geen kort lontje. We staan continue AAN, checken 100 keer per dag onze telefoon, proberen van alles tegelijkertijd te doen en denken daarmee ook nog tijd te besparen. Ons werk nemen we het liefst mee naar huis en we zijn in ieder geval bereikbaar, want stel je voor dat er iets is.

En thuis MOET dan ook alles nog perfect lopen natuurlijk, want op social-media zie ik dat iedereen dat lukt. Daarom zijn slimme schema’s voor de hele week ook hartstikke handig, want dat geeft zo lekker veel rust. Wel vervelend dat de kinderen na een dag bij de opvang dan weer net niet doen wat ze volgens jou horen te doen en dat is gewoon even naar je luisteren en vooral lief zijn. Zo irritant, want je bent al zo druk en daar heb je nu echt even geen tijd voor.

Lees meer