- Vitaal leiderschap
Het begint met het juiste voorbeeld, oftewel vitaal leiderschap.
Dit vraagt om een heldere missie en visie. Waarom doen jullie wat je doen, waar willen jullie naartoe en hoe willen jullie dat bereiken? Wat verstaan jullie onder een veilige en gezonde werkomgeving?
Een van de belangrijkste eigenschappen voor vitale leiders (en managementteams) is dat zij zich kwetsbaar durven opstellen. Kwetsbaarheid stelt je in staat om echte verbinding te maken met de mensen om je heen. Het creëert openheid en geeft ruimte om te leren van fouten.
Vitale leiders leunen regelmatig achterover om te overzien en te reflecteren. Niet alleen op hun team maar ook op zichzelf. Zij weten hoe belangrijk hun persoonlijke totaalbalans is en kunnen daardoor hun medewerkers optimaal stimuleren en inspireren om daar ook aandacht voor te hebben.
- Persoonlijke vitaliteit
Stimuleer medewerkers om aandacht te hebben voor hun persoonlijke vitaliteit.
Persoonlijke vitaliteit betekent dat medewerkers lekker in hun vel zitten en zowel fysiek, mentaal als sociaal-emotioneel in optimale balans zijn.
Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van fysieke disbalans omdat iemand een slechte slaper is, niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, onvoldoende beweegt, last heeft van stress en/of een laag energieniveau. Bij mentale disbalans gaat het vooral om het hoofd. Iemand heeft bijvoorbeeld veel last van belemmerende overtuigingen, een negatief zelfbeeld, gepieker en/of weinig flexibiliteit en veerkracht. En bij sociaal-emotionele disbalans gaat het vooral om het niet voelen. Een medewerker kan bijvoorbeeld moeite hebben met het toelaten of onder woorden brengen van emoties, niet herkennen van fysieke signalen of moeite hebben met het onderhouden van sociale relaties.
En een ander belangrijk element welke bijdraagt aan optimale vitaliteit is een stukje zingeving. Dingen doen die je energie geven, die je belangrijk vindt en waar je blij van wordt. Stilstaan bij de vraag: Hoe is het nu echt met mij? Wat heb ik nu nodig?
Medewerkers toerusten om disbalans vroegtijdig te herkennen en persoonlijke vitaliteitsdoelen te stellen, maakt dat zij vanuit eigen regie bij kunnen sturen en dat is ontzettend waardevol. Hiermee werk je niet alleen preventief aan het voorkomen van verzuim. Het levert ook meer werkplezier, energie, pro-activiteit en creativiteit op.
- Teamvitaliteit
Ook bij teamvitaliteit gaat het om balans en de flexibiliteit van het team om bij te kunnen sturen als er sprake is van disbalans.
Belangrijke elementen die bijdragen aan een vitaal team zijn een heldere visie, transparante verwachtingen, gedeelde kernwaarden, benutten van kwaliteiten, laag ziekteverzuim, autonomie, heldere procedures, vertrouwen, verbinding, zelfsturing, motivatie en resultaatgerichtheid.
De basis van een vitaal team is betrokkenheid en inbreng van een ieder. Gezamenlijk bepalen wat er beter kan, waar er bijgestuurd moet worden, hoe er bijgestuurd moet worden en wat een ieders aandeel daar in is. Dat is dé manier om pro-activiteit en dus eigen regie te stimuleren. Op die manier kun je als team vicieuze cirkels doorbreken en aan de voorkant van problemen komen.
Samen bouwen aan vitaliteit en werkplezier
Vitaliteitsmanagement vraagt dus om een integrale aanpak, welke je alleen met elkaar kunt realiseren.
Ga met elkaar in gesprek over de huidige en de gewenste situatie. Maak verbinding met elkaar, wees nieuwsgierig naar elkaar, maak gebruik van elkaars kennis en kunde. En wees vooral kritisch naar jezelf, wat zou je zelf anders of beter kunnen doen en wat is daar voor nodig?
Op naar heel veel werkplezier en mooie teamresultaten!